Hakkımda

12 yaşımdayken kral arthur ve şövalyelerini konu alan bir romansla tanıştığım lancelot'a aşık oldum. arthur ve lancelot'u daha yakından tanımak istediğim için yıllarca arthur mitolojisi okudum. sonra ingiliz, kelt, iskandinav, dünya mitolojileri, efsaneleri, dinleri derken biraz psikanaliz, biraz karşılaştırmalı mitolojiler, biraz din ve inanç teorilerine bulaştım; şu an derdimi anlatacak kadar freud, jung, eliade biliyorum. bu blog, saydığım konuları karıştırıp çorba yapıyor. afiyet olsun.

4 Mayıs 2007

kelt mitolojisi: kutsal objeler

pek çok başka mitoloji/efsane/kültürü de beslemiş bir mitolojidir zannedersem.

kelt mitolojisinde kutsal olan dört item vardır, bunları tanrılar kutsal anavatanlarından getirmiştir. şöyle ki:


nuada'nın kılıcı: findias şehrinden getirilmiştir. vuruşundan kimse kaçıp saklanamaz.

lugh'un mızrağı: gorias şehrinden getirilmiştir. bir kere fırlatıldığında tüm düşmanları yok etmeden yere inmez. ucu o kadar keskindir ki, sürekli suyun içinde tutulmalıdır yoksa bir şehri bile yok eder.

fâl*: kader taşı anlamına gelir. falias şehirden geldiği söylenir. efsaneye göre irlanda tahtını hak eden biri ona dokunduğunda, bu taş çığlık atarmış.

dagda'nın kazanı: murias şehrinden getirilmiştir. ondan içene sonsuz bilgelik verdiği söylenir.


bir kazan, bir mızrak, bir taş ve bir kılıç. arthur efsanesine bakarsak, taş ve kılıcı bir arada görüyoruz. kelt mitolojisinde tahtı hak edeni seçen taş ve hiçbir düşmanın kaçamadığı kılıç; arthurian'da kralların güç kılıcı, düşmanların karşısında dayanamadığı excalibur ve saplı olduğu kaya şeklinde karşımıza çıkıyor. kazana gelirsek, mitolojide bilgelik kaynağı olarak verilmiş, arthur efsanelerinin merlin'den yıldız-ay motifli cüppesi olan büyücü olarak bahseden bütün versiyonlarında geçer merlin'in kazanı. buna sahip olan merlin'in de britanya'nın druidi olduğu bilinir, dolayısıyla o toprağın en bilgesi olduğu.

bu noktada bir de hristiyanlıkla ilgili bir durum söz konusu, bilgelik ihsan eden dagda'nın kazanı, masa şövalyelerinin ve rahiplerin peşinde olduğu kutsal kaseyi anımsatıyor sanki. merlin'in kazanı, dagda'nın kazanı ve kutsal kase imgeleri birbirine fazlasıyla benziyor. mızrağa gelince ise, mitolojiye göre bu mızrağa sahip olan kişi yenilmez oluyor, hristiyanlığa bakarsak, st. george'un mızrağı diye bir şeyle karşılaşıyoruz (longinus'un mızrağı ile aynı şey olması kuvvetle muhtemel.) bu mızrağı taşıyan kişi de yenilmez addediliyor.

bu iddia ettiğim etkileşimler ne derecede doğrudur bilemiyorum, ama coğrafya-tarih ilişkisi nedeniyle gayet de doğru olabilirler diye düşünüyorum.

Hiç yorum yok: