Hakkımda

12 yaşımdayken kral arthur ve şövalyelerini konu alan bir romansla tanıştığım lancelot'a aşık oldum. arthur ve lancelot'u daha yakından tanımak istediğim için yıllarca arthur mitolojisi okudum. sonra ingiliz, kelt, iskandinav, dünya mitolojileri, efsaneleri, dinleri derken biraz psikanaliz, biraz karşılaştırmalı mitolojiler, biraz din ve inanç teorilerine bulaştım; şu an derdimi anlatacak kadar freud, jung, eliade biliyorum. bu blog, saydığım konuları karıştırıp çorba yapıyor. afiyet olsun.

27 Haziran 2006

yasak elma

yasak meyve ve yasak ağaç tabirleri daha doğru aslında, çünkü meyvenin elma olduğu, veyahut ağacın elma ağacı olduğu şeklinde aleni bir bilgi yok ortada. hatta çeşitli inanışlar var, islamiyet bahsedilenin çok bereketli buğday taneleri olduğuna inanıyor, asma diyenler var, bir de incir. yahudilerin de başak olduğuna inandıklarını hatırlıyorum. ayrıca hristiyanlar da elmaya ek olarak nar da olabilir diyorlar.

elmanın en çok bilinen yasak meyve olmasını da birkaç sebebe bağlayabiliriz, birincisi tevrat'ın çıkış bölümünde geçen bir metafor. tanrı adem'e "be fruitful and multiply" diyor. akabinde elmalardan bahsediliyor, bu nedenle elma, cinsellikle ilişkilendiriliyor (ağacın cinsellikle ilişkilendirilmesi, meyvenin ne olduğundan bağımsız olarak bir şeyden daha kaynaklanıyor: adem ve havva meyveyi yediklerinde çıplaklıklarının farkına varıyorlar.). ikincisi kelimelerin kökenleriyle ilgili, elma latince'de malus, şeytan ise malum. malus'u yiyen/yemeye teşvik eden malum oluyor. üçüncüsü, dördüncüsü ve beşincisi, hristiyanlık ve eski dinler arasındaki olası bağlantılar. yunan mitolojisinde hesperides'in bahçesindeki ölümsüzlük ağacı, altın elmalar veriyor. keltlerde elma faeri'nin anahtarı, kilidi, her şeyi (bkz: isle of apples). kuzey mitolojisinde de yunan'a benzer olarak idun'un elmaları var, tanrıça her gün bütün aesir'e bu elmalardan veriyor ki herkes ragnarök'e kadar genç kalsın, yaşlanmasın.

adem elması var bir de. adem meyveyi yerken boğazına takılmış. çok güzel olmuş bence, süper uydurmuşlar.

son olarak, ağacın en doğru ismini verelim:
(bkz: tree of knowledge of good and evil)

Hiç yorum yok: